Fotografering i snö och kyla – Tips för vinterfotografi!

Snön har vräkt ner dag efter dag, och vinterkylan har kopplat ett starkt grepp om oss, i alla fall här i Härjedalen. Men årets vinter har inte bara varit snörik och kylig, utan också fantastiskt vacker. Fotogenisk!

Stoppa inte undan din kamera när snön faller och kvicksilvret sjunker, vinterlandskap är tacksamt att fotografera. Ett snötäckt vinterlandskap inbjuder till en mängd olika motiv, och kan vara en extremt givande fotoupplevelse. 

Tips för vinterfotografering

Välj rätt vitbalans för bra förutsättningar för att få korrekta färger. Om du fotograferar i råformat kan du justera vitbalansen i efterhand i bildbehandlingen.

Använd exponeringskompensationen. Din kamera kommer att vilja kompensera för den ljusa snön genom att göra exponeringen mörkare. Därför kan du med fördel överexponera en aning, till exempel +0,5 eller +1, när du fotograferar ett snölandskap.

Ta med extrabatterier och håll dem varma. Batterier håller inte lika länge som normalt när det är kallt. För att batterierna skall hålla så länge som möjligt ska de vara varma. Ta med extrabatterier och förvara dem i en innerficka så att de håller sig varma.

Undvik att byta objektiv i snöfall. Fotografera med samma objektiv eller låt objektiven sitta på olika kamerahus.

Håll koll på ditt stativ. Om du fotograferar med stativ och det blir fuktigt och blött kan det frysa, vilket gör det svårt att använda. Håll det så torrt som möjligt.

Se upp för kondens. Ett problem som uppstår när man är ute och fotograferar uppstår när man går in i värmen igen: kondens. För att minska risken för kondens är det enklaste tipset att låta kameran ligga kvar i sin stängda väska och sakta nå rumstemperatur innan man tar upp den. Man kan också lägga kameran i en plastpåse och försluta den innan man går in. Då samlas kondensen utanpå påsen och inte inne i kameran.

Andas inte på din kamera. Kondensen från ditt varma andetag kan frysa till is på din kamera och objektiv. Håll andan när du komponerar.

Håll dig varm och klä dig enligt väderleken. Använd fotovänliga handskar, det kan vara oerhört frustrerande att inte kunna använda kamerans rattar och knappar på grund av tjockleken på handskarna. De flesta fotobutiker säljer speciella fotohandskar.