Nu lyfter vi igen – drönarfotografering åter tillåten

I Sverige är det tack och lov tillåtet att fotografera på allmän plats och glädjande nog gäller det nu också vid fotografering med drönare. Från och med i dag är det personuppgiftslagen (PUL) som gäller även vid drönarfotografering.
Lagändringen träder i kraft i dag och nu är det endast myndigheter som behöver kameraövervakningstillstånd för drönarfotografering. Som tidigare krävs det dock tillstånd från Transportstyrelsen när man flyger kommersiellt, ett tillstånd som vi naturligtvis innehar.

Efter att våra drönare sedan oktober 2016, då Högsta Förvaltningsdomstolen beslöt att förbjuda drönarfotografering, då detta klassades som kameraövervakning, mestadels stått parkerade, är det nu äntligen åter dags att varva upp motorerna, ladda minneskorten och lyfta för nya uppdrag.

Är du intresserad av flygfoto eller flygfilm? Kontakta oss! Vi erbjuder flygfilm och flygfoto för en mängd olika typer av uppdrag; filmproduktioner, flygfotografering, mäklarfotografering, takinspektioner, dokumentering av objekt som till exempel hus och gårdar, filmning och fotografering av byggarbetsplatser och svåråtkomliga platser, till exempel vindkraftverk, broar, höga byggnader och tak med mera.

Nya gemensamma EU-regler för drönarfotografering är på gång. De kan börja gälla tidigast 2021, den svenska lagändringen är en anpassning till dessa.