10 tips för att hålla din WordPress-hemsida säker

Säkra din hemsida för att förhindra att hackare och sårbarheter påverkar hemsidan. Här är våra 10 tips för att hålla din WordPress hemsida säker.

WordPress är världens mest använda plattform för hemsidor. På grund av sin popularitet, har WordPress också blivit en måltavla för utomstående attacker.

Det finns dock många saker du kan göra för att säkra din webbplats för att förhindra att hackare och sårbarheter påverkar din hemsida. I dag kommer vi att dela med oss av 10 tips för att hålla din WordPress-hemsida säker.

Om du är kund hos Mediamakarna Grip webbyrå behöver du inte oroa dig över det, eftersom allt detta, tillsammans med ytterligare säkerhetslager ingår i våra drift- och förvaltningsavtal för WordPress.

1. Investera i säker WordPress hosting

Det enklaste sättet att hålla din webbplats säker är att anlita bra hosting. Det kan verka frestande att använda ett billigt webbhotell. Låt dig dock inte frestas att gå den vägen.

Att betala lite mer för bra hosting innebär att ytterligare lager av säkerhet läggs till din hemsida. En annan fördel du får genom att använda bra WordPress-hosting är en WordPress-hemsida som laddar snabbare.

På Mediamakarna Grip tar vi säkerhet seriöst och har koll på att våra kunders hemsidor är säkra och fungerar optimalt.

2. Använd ett unikt användarnamn och ett starkt lösenord

Inloggningssidan på en WordPress-hemsida är ett av de viktigaste målen för hackare. Genom att gissa användarnamn och lösenord försöker de få åtkomst till din hemsida, om och om igen. Se till att du inte använder standardnamnet “admin” som användarnamn för din WordPress-hemsida.

Oavsett hur unikt ditt användarnamn är kan en hacker enkelt få åtkomst och förstöra din webbplats om ditt lösenord är svagt. Därför bör du alltid använda ett unikt användarnamn tillsammans med ett starkt lösenord. Använd ett lösenord som är en kombination av olika tecken och är minst 10 tecken långt.

3. Använd tvåfaktorautentisering

När du kombinerar starka lösenord och tvåfaktorautentisering lägger du till ett extra lager av skydd på din webbplats. Du förbättrar således säkerheten på din WordPress hemsida tvåfaldigt.

Wordfence och Google Authenticator är exempel på två tillägg som hjälper dig aktivera tvåfaktorsautentisering på din WordPress-hemsida.

4. Begränsa antal inloggningsförsök

Som standard tillåter WordPress användare att försöka logga in så många gånger de vill. Även om detta kan hjälpa om du ofta glömmer ditt lösenord, öppnar det också din hemsida för brute force-attacker.

Genom att begränsa antalet inloggningsförsök kan användare endast prova att logga in ett begränsat antal gånger innan de tillfälligt blockeras. Det begränsar din risk för en brute force-attack när hackaren låses ut innan de kan avsluta sin attack. För det behöver du ett WordPress-tillägg som till exempel Wordfence eller Sucuri.

5. Installera ett SSL-certifikat

Att installera ett SSL-certifikat (Secure Socket Layer) är ett smart drag för att säkra administrationspanelen. SSL säkerställer säker dataöverföring mellan användarens webbläsare och servern, vilket gör det svårt för hackare att komma åt din hemsida. Let’s Encrypt är ett SSL-certifikat som fungerar bra för de flesta. 

Det är viktigt att du också ändrar dina interna länkar från http till https. Här kan man ta hjälp av till exempel WordPress-tillägget Really Simple SSL

6. Installera ett säkerhetstillägg

Med hjälp av ett säkerhetstillägg för WordPress, som till exempel Wordfence eller Sucuri, kan du justera konfigurationen på din WordPress-hemsida för att säkra upp svaga punkter.

Du kan öka säkerheten ytterligare genom att köpa till en brandvägg till din hemsida som skyddar din sida ytterligare. Med hjälp av en brandvägg kan många intrångsförsök stoppas redan innan de når din hemsida.

7. Ta backup

Hur säker din webbplats än är, bör du alltid skapa en säkerhetskopia av din WordPress-hemsida. Se till att du regelbundet säkerhetskopierar din hemsida.

Exempel på populära tillägg som hjälper dig med backup och säkerhetskopiering av din WordPress-hemsida är UpdraftPlus, All-in-One WP Migration och BackWPup.

8. Sök igenom din hemsida regelbundet efter skadlig kod

Genom att regelbundet söka igenom din hemsida efter skadlig kod så har du ständigt koll på om någon ny skadlig kod har kommit in i systemet. För det behöver du ett WordPress-tillägg som till exempel Wordfence eller Sucuri.

9. Var noga med vilka WordPress-tillägg du installerar och ta bort de du inte använder

Välj endast väl ansedda tillägg. I Tilläggskatalogen för WordPress kan du utvärdera tilläggen genom en bra sammanfattning som ger dig nästan allt du behöver, som information om när tillägget senaste uppdaterades, desto senare desto bättre, antalet aktiva installationer, samt betyg och recensioner.

Tillägget skall också vara kompatibelt med den senaste versionen av WordPress.

Radera tillägg omedelbart när du slutar använda dem

10. Håll WordPress och tillägg uppdaterade

Använd alltid den senaste versionen av WordPress, installerade tillägg och teman. Att hålla din WordPress-hemsida uppdaterad är en bra praxis för att hålla din hemsida säker. Med varje uppdatering görs ändringar i koden, och ofta handlar det om uppdateringar av säkerhetsfunktioner. 

Av samma skäl som du skall hålla WordPress uppdaterat skall du också alltid uppdatera dina WordPress-tillägg och -teman.

Vi håller din WordPress hemsida säker

Vill du veta mer om WordPress-säkerhet och hur vi kan hjälpa er med en säker WordPress-hemsida, kontakta oss på telefon 070-215 03 15 eller e-post hej@mediamakarnagrip.se

Morgan Grip, vd och webbdesigner, Mediamakarna Grip Webbyrå

Morgan Grip

Webbdesigner, -utvecklare

070-215 03 15 · morgan@mediamakarnagrip.se