Så här skickar du in din webbplats till Google

För att kunna upptäckas på Google måste din webbplats finnas i deras index

De flesta webbplatser får större delen av sin trafik genom organisk sökning i sökmotorer, varav Google är den största och populäraste.

I den här bloggartikeln tittar vi på hur sökmotorer upptäcker och indexerar nytt innehåll och varför du kanske vill ge dem en hjälpande hand, och hur du gör för att manuellt skicka in din webbplats till Google.

Hur sökmotorer upptäcker nytt innehåll

Det finns många olika sökmotorer, men de fungerar alla på liknande sätt. När någon skriver in ett ord eller en fras i sökfältet letar sökmotorn efter sidor som matchar sökordet eller sökfrasen. Sökmotorn listar sedan det upptäckta innehållet i en process som kallas ranking.

Om ditt innehåll anses vara en bra matchning för frågan visas det som en del av sökresultaten. Ditt innehåll kan till och med få den eftertraktade förstaplatsen. Läs om sökmotoroptimering här.

Sökmotorernas robotar genomsöker hela tiden webben för att indexera nytt och ändrat innehåll. När du startar en ny webbplats eller gör ändringar i en befintlig webbplats kommer sökrobotar så småningom automatiskt att lägga till det nya innehållet i sina index. Du behöver dock inte vänta på att det sker, eftersom det är möjligt att lägga till din webbplats manuellt.

Varför ska du skicka din webbplats till sökmotorer

Indexering av en webbplats sker oftast automatiskt och sökmotorer är ganska bra på att upptäcka nytt innehåll att indexera, men ibland ta en stund. Genom att skicka din webbplats manuellt kan du förbättra Googles möjlighet att hitta och söka igenom webbplatsen och se till att de indexerar ditt innehåll så snabbt som möjligt.

Så här skickar du in din webbplats till Googles sökmotor

Innan du kan skicka in din webbplats till Google måste du verifiera att du är webbplatsens ägaren via Google Search Console. För att enklast komma igång med Search Console kan du följa instruktionerna i Googles dokumentation.

När du har lagt till din webbplats i Search Console och verifierat att du är webbplatsens ägare kan du begära att Google genomsöker din webbplats. Ange den URL (webbsida på webbplatsen) du vill indexera i sökfältet ”Granska en webbadress på…”:

På resultatsidan klickar du på ”Begär indexering” för att be Google att genomsöka din sida:

Search Console kommer nu att köra ett test för att säkerställa att ditt innehåll är indexerbart. Om allt ser bra ut och din webbplats kan indexeras läggs din sida till i Googles kö för genomsökning. Det kan ta ett par dagar för sökmotorn att indexera den, men du kan övervaka den i Search Console.

Skicka en webbplatskarta i Search Console

Om du startat en ny webbplats kan det vara effektivare att skicka in hela webbplatsen till Google för indexering istället för en sida i taget. Det kan du göra genom att tala om för Google var din webbplatskarta är.

En webbplatskarta är en XML-fil som innehåller information om vilka sidor och undersidor som finns på en webbplats och som underlättar för sökmotorerna att hitta alla dina sidor. För att skicka in din webbplatskarta klickar du på ”Webbplatskartor” i menyn till vänster i Search Console:

I fältet ”Lägg till en ny webbplatskarta” anger du sitemap.xml efter din domän. Klicka sedan på Skicka. Din webbplats har nu skickats till Google och kommer att indexeras inom några dagar.

Så här kan du kontrollera om din webbplats är indexerad av Google

Om du vill kontrollera att din webbsida är indexerad kan du testa att skriva in site:domännamn i Googles sökfält. I sökresultatet ser du då vilka sidor på webbplatsen som indexerats av Google. Om du vill kontrollera om en specifik sida på webbplatsen är indexerad skriver du in sidans URL i sökmotorn.

Morgan Grip, vd och webbdesigner, Mediamakarna Grip Webbyrå

Morgan Grip

Webbdesigner, -utvecklare

070-215 03 15 · morgan@mediamakarnagrip.se