Webbdesigntrender 2019

Webbdesigntrender 2019 från min synvinkel. Morgan Grip, Webbyrå Mediamakarna Grip

När det handlar om trender inom webbdesign och webbutveckling finns det alltid något nytt vid horisonten, och att hänga med i trenderna är viktigare än man kanske tror.

Undersökningar visar att en stor del av användarna tycker att webbdesignen är viktig för ett företags trovärdighet. Att följa webbtrender skulle till och med kunna förbättra ditt företags konverteringsgrad.

Hur ser då webbdesigntrenderna ut 2019? 

Minimalism, där layouten lyfter fram webbsidornas viktigaste innehåll, tror jag är det som kommer att gälla i det digitala landskapet i år.

Starka och klara färger och kontrastrik och klar typografi, ser ut att hålla i sig. Typografin får dock ännu större betydelse än tidigare och blir både större och fetare. 

Animeringar, rörliga effekter och mer video kommer att bli vanligare i webbdesignen. I och med att webbplatserna blivit längre, blir det också vanligare med fastklistrade element. Det kan till exempel vara viktiga genvägar som klistras fast vid webbläsarfönstrets kant.

Grid-baserad layout inom webbdesign

Så kallad grid-baserad layout har länge varit standard inom webbdesign. Webbsidorna är då uppbyggda på ett strukturerat sätt efter ett rutnät som skapar en väl fungerande och visuellt tilltalande layout, där webbsidans element hålls på plats där dem skall vara.

2019 ser dock ut att kunna bli året då det symmetriska rutnätet bryts, eller åtminstone kan komma att tänjas på. Allt pekar på att vi kommer att se mer av så kallad bruten grid-layout där designen är asymmetrisk och man låter objekt överlappa varandra.

Det är alltid spännande att se vilka trender som gäller och det här är hur jag tror att det kommer att se ut inom webbdesign 2019.

Webbdesigntrender 2019 tror jag kommer att handla ännu mer än tidigare om användarupplevelsen, där snabba laddtider blir viktigare och mobilanpassning är en självklarhet, tillsammans med minimalistisk och asymmetrisk design, kontrastrik typografi och videobakgrunder.

Webbdesigntrender 2019 – Hur det blir återstår att se.

Morgan Grip, vd och webbdesigner, Mediamakarna Grip Webbyrå

Morgan Grip

Webbdesigner, -utvecklare

070-215 03 15 · morgan@mediamakarnagrip.se