Välja färger för webben

Färg är ett av de mest kraftfulla verktygen i webbdesign – Mediamakarna Grip Webbyrå

Färg är ett av de mest kraftfulla verktygen i webbdesign. Färg förmedlar känsla och kan bidra till att öka varumärkesigenkänning och användas för att locka till uppmärksamhet eller uppmaning till handling på din webbplats.

Bra färgval kräver planering och när det görs korrekt kan det påverka hur en besökare tolkar det de ser lika mycket som webbplatsens layout, design och copy.

Det är också viktigt att hitta färger som kompletterar varandra och känns sammanhängande. Två sorters färgkombinationer fungerar extra bra: komplementfärger och harmoniska färger. Välj ett fåtal färger och var tydlig med hur du använder dessa.

Så här väljer du rätt färgpalett för din webbplats:

  • Varumärke: Om du har ett etablerat företag, börja med den eller de färger som finns i ert varumärke. 
  • Färgharmoni: Det finns många bra verktyg online som inspirerar och underlättar dina färgval och hjälper dig med färgkombinationer som harmonierar och att hitta kompletterande färger. Utgå från ditt varumärkes huvudfärg. Adobe Color är ett jättebra verktyg där du kan testa olika färgkombinationer.
  • Less Is More: Välj två-tre färger i kombination med vitt, svart eller grått och använd dem genomgående över hela webbplatsen.
  • Trender: Håll koll på färgtrenderna, det hjälper dig att välja moderna färgkombinationer till din webbplats.
  • Målgrupp: Ha din demografiska målgrupp i åtanke när du väljer färger. Unga? Äldre? Kvinnor? Män?
  • Användartillgänglighet: Använd tillräckliga kontraster mellan text och bakgrund. Bra kontrast mellan text och bakgrund är viktigt för läsbarheten.
Välja färger för webben. Adobe Color är ett jättebra verktyg där du kan testa olika färgkombinationer.
Adobe Color är ett jättebra verktyg där du kan testa olika färgkombinationer.

Vi hjälper dig med din webbdesign och WordPress!

Vi har skapat hemsidor sedan 2007 och har i dag kunder över hela Sverige vilkas hemsidor vi driftar och förvaltar. Här hittar du några exempel på hemsidor vi utvecklat, driftar och förvalta ➜.

Morgan Grip, vd och webbdesigner, Mediamakarna Grip Webbyrå

Morgan Grip

Webbdesigner, -utvecklare

070-215 03 15 · morgan@mediamakarnagrip.se