WordPress 5.8 – många nya funktioner och förbättringar

WordPress 5.8 innehåller ett stort antal nya funktioner, förbättringar och buggfixar och introducerar också de första funktionerna i det större projektet som kallas Full Site Editing. WordPress 5.8 innehåller även nya funktioner och förbättringar till flera delar av blockredigeraren, vilket avsevärt förbättrar den övergripande redigeringsupplevelsen.

Nyligen släpptes den senaste versionen av WordPress, WordPress 5.8 ”Tatum”.

WordPress 5.8 innehåller ett stort antal nya funktioner, förbättringar och buggfixar och introducerar också de första funktionerna i det större projektet som kallas Full Site Editing.

WordPress 5.8 innehåller även nya funktioner och förbättringar till flera delar av blockredigeraren, vilket avsevärt förbättrar den övergripande redigeringsupplevelsen. 

Full Site Editing

Full Site Editing är ett sätt att skapa egna sidmallar och bygga egna temautseenden med hjälp av WordPress blockredigerare.

Full Site Editing är ett pågående arbete och nya funktioner kommer att läggas till och förbättras med kommande versionsuppdateringar av WordPress.

Nya block i WordPress 5.8

En ny uppsättning temablock introduceras i WordOress 5.8 som kan vara användbara när man bygger mallar med Full Site Editing. Dessa temablock är:

 • Webbplatsens logotyp
 • Webbplatsens tagline
 • Sidans Titel
 • Frågeslinga
 • Artikelns titel
 • Lägg upp innehåll
 • Inläggsdatum
 • Postutdrag
 • Lägg upp en utvald bild
 • Inläggskategorier
 • Lägg upp taggar
 • Loggar ut
 • Sidlista

Block som widgets

WordPress 5.8 introducerar en ny blockbaserad widgetredigerare till widgetskärmen (utseende → widgets) och anpassaren (utseende → anpassa → widgets). I WordPress 5.8 använder du block från Gutenberg i stället för widgets i widgetområden.

Den nya redigeraren tillåter användare att lägga till block i  widgetområden med blockredigeringsgränssnittet som introducerades i WordPress 5.0. Med block kan du skapa mer engagerande widgetområden. Till exempel kan du lägga till knappar, välja färger, gruppera olika block.

Stöd för bildformatet WebP

Det betyder att det numera går att ladda upp WebP filer direkt i WordPress utan att använda ett plugin. WebP är ett modernt bildformat som ger en förlustfri komprimering av bilder på webben. WebP anses vara nästa generations bildformat.

WebP-bilder är i genomsnitt cirka 30% mindre jämfört med JPG- och PNG-bilder, vilket resulterar i webbplatser som laddas snabbare och använder mindre bandbredd.

Från och med WordPress 5.8 kan du använda WebP-bildformatet på samma sätt som JPEG-, PNG- och GIF-format. WordPress stöder dock inte automatisk bildkonvertering till WebP-format. För att aktivera den funktionen på din webbplats behöver du ett WordPresstillägg för det.

Duoton-filter

WordPress 5.8 introducerar dig också till en annan spännande funktion som kallas Duotone-filter. Duotone är kombinationen av ”dubbel” och ”ton”. Det betyder att den här funktionen hjälper till att skapa en ny bild med två kontrasterande färger, en färg på ljusa områden i en bild och en annan färg i dom mörka.

Funktion kan användas på media- och bildblock. Som standard ger WordPress dig flera förinställningar, men du kan kombinera alla färger du vill ha egna bilder.

Stödet för Internet Explorer 11 upphör

Stödet för Internet Explorer 11 upphör i och med WordPress 5.8. Det innebär att du kan få problem att hantera din webbplats om du använder Internet Explorer 11. Om du för närvarande använder Internet Explorer 11 rekommenderas det starkt att du byter till en modernare webbläsare.

Morgan Grip, vd och webbdesigner, Mediamakarna Grip Webbyrå

Morgan Grip

Webbdesigner, -utvecklare

070-215 03 15 · morgan@mediamakarnagrip.se